Prissætning af RataCast

Noget af det sværeste som nystartet virksomhed er at beslutte, hvad éns produkt skal koste. Der er, bogstaveligt talt, uendelige muligheder.

Målet er at finde en pris, der er fair for både kunder og virksomheden, så kunderne ikke betaler mere end nødvendigt, og virksomheden tjener nok til både at kunne overleve og udvikle sig. Begge dele er i både kunders og virksomhedens interesse.

I denne artikel giver vi et lille blik om bag facaden af RataCast, og fortæller om hvilke tanker vi gjorde os, da vi skulle begynde at prissætte vores platform, og hvorfor vi synes, at konceptet lyttertimer er bedre end mange af konkurrenternes prissætninger.

Så mange muligheder!

Hvis man ser ud over det store podcasting-landskab, så er der rigtig mange forskellige prismodeller at vælge imellem. Nogle er gratis (hvor man typisk betaler med noget andet end penge), hos nogle betaler man for hvor meget lyd man lægger op hver måned, hos andre igen er det efter hvor mange GB lydfil (altså mængden af data) lytterne henter — og der er mange flere.

Der er dog en tendens til, at indtægterne på en eller anden måde flugter med udgifterne. Den største udgift i podcasting-platform-verdenen er ofte, udover løn til ansatte, at sende lydfilerne ud til lytterne. Det koster simpelthen en del at sende store mængder data rundt i verden. Derfor giver mere indtjening for større udgifter god mening for en virksomhed, der skal overleve.

Det er også noget, vi holder os for øje. Vi er ikke interesserede i, at vi pludselig kommer økonomisk under vand, fordi vi har en kunde med en populær podcast. Det skal være fedt, både for kunden og for os, at en podcast hos RataCast er populær!

Samtidig er målingen af, hvor meget lyd man sender ud i verden, en god tilnærmelse af hvor populær en podcast er. Et af succeskriterierne for en podcast er ofte, at der er mange lyttere. Med andre ord kan man sige, at den værdi, en podcaster får ud af en podcast-platform, stiger i takt med hvor mange lyttere podcasten når.

Derfor giver det også god mening, at prisen for produktet stiger efter hvor meget værdi der kan trækkes ud af produktet.

Summa summarum: at vælge en pris, der flugter med hvor meget der bliver lyttet til en podcast, giver mening både for podcasteren og for virksomheden.

At finde på lyttertimer

Vi havde altså en god idé om, at vores pris skulle flugte med mængden af lytning. Derudover ville vi holde det så simpelt som muligt.

Det nemmeste i verden for computer-nørder som os er at gribe ud efter måle-enheder, som vi er bekendte med: bits, bytes, MB, GB og alle de andre ord, som ingen andre i verden har et naturligt forhold til, og som er en ualmindeligt dårlig idé at bruge, medmindre man vil forvirre sine kunder.

Vi vil gerne tale menneskesprog (eller i det mindste podcaster-sprog), så det var bestemt ikke en mulighed at gå den vej.

Den næste oplagte idé er at tælle antal downloads og basere sin pris på det. Det giver også umiddelbart god mening, men der er en ulempe ved det: hvis jeg som podcaster gerne vil udgive en podcast med mange små afsnit (måske minutter eller blot sekunder lange), så skal jeg betale meget mere end den anden podcaster, der udgiver fire timer lange afsnit hver anden måned.

Så den idé var også ude.

Derfor fandt vi på lyttertimer. En lyttertime er, når en eller flere lyttere tilsammen har lyttet til en times podcast, uafhængigt af hvor mange afsnit eller endda podcasts det er spredt ud over.

Man skal lige forstå konceptet, men derefter er det egentlig simpelt nok. Prisen afhænger af lyttertimer, og det er det.

Et gratis produkt?

Mange virksomheder, der har et online-produkt, tilbyder en gratis-udgave, eller også er hele produktet umiddelbart gratis (og finansieret på anden vis, f.eks. reklamer eller dine data).

Det er fedt, når man kan bruge et produkt gratis. Så har man tid til at finde ud af, om det er noget for én, uden at skulle af med sine hårdt tjente penge.

Det er til gengæld svært for en lille virksomhed at tilbyde et produkt gratis og samtidig kunne overleve. Især hvis man, som os, ikke bryder sig om at tjene penge på sine kunders opmærksomhed (ved brug af reklamer) eller ved at sælge information om dem videre til tredjepart.

Vi har derfor forsøgt os med en mellemvej. Vi tilbyder at oprette en gratis konto, der har nok lyttertimer til at komme i gang med en podcast. Derudover kan man betale efter forbrug, som giver mening især i starten af éns podcast, hvor en månedlig regning måske er lidt meget at betale for et beskedent antal lytninger. Til gengæld er det nemt at skifte over til et abonnement (der er billigere per lyttertime), når podcasten tager fart.

På den måde forsøger vi at ramme det bedste af begge verdener: at tilbyde en billig løsning i starten af en podcast, og en fornuftig og fast pris når podcasten begynder at blive populær.

At holde det simpelt

Der er mange konkurrenter, der har en pris-side på websitet der ligner en labyrint man skal navigere igennem.

"Er du først lige kommet i gang? Begynd her! Medmindre du også har brug for den her dims, så skal du herover. Så kan du også tilkøbe det her og det her, hvis du skal bruge det. Skal du det? HVA?!"

Man bliver jo rundtosset. 😄 Mange ved ikke engang hvad de skal bruge, når de kaster sig ud i eventyret, og det er synd at føle sig overvældet allerede inden man er i gang med at optage.

Vi synes, at simpelhed er godt. Det vil vi også gerne afspejle i vores priser (og i øvrigt også i vores produkt).

Vi tager betaling for lyttertimer. Det er på tværs af afsnit, på tværs af antal podcasts, på tværs af hvor mange man er om podcasten, og på tværs af alting, faktisk. Det eneste man skal forholde sig til er, om man vil betale efter forbrug eller med fast abonnement.

Det synes vi er fedt. For dig som podcaster, som ikke behøver at tage stilling til så meget fra starten (start altid med den gratis konto, og se hvor langt det rækker!), og fedt for os, fordi det er nemmere at kommunikere og forhåbentligt gør det nemmere for vores kunder at komme i gang, som også er godt for os.

Less is more, som de siger. Al vores erfaring viser, at det er sandt.

Hvad tænker du? Giver det mening? Er det forvirrende? Er det den bedste prismodel du nogensinde har set? Giv os en kommentar med nederst på siden.

Om forfatteren

Et billede af Jakob.

Jakob er ejer af RataCast. Han er vild med at podcasting lader alle få en stemme.