Hvis din podcast kun kan afspilles i èn app er det ikke en podcast.

For de fleste betyder podcast dèt at man kan hente et radio-program ned på sin telefon og høre det når man vil.
Det er selvfølgelig også en stor del af lytterens oplevelse. Men det er vigtigt at vi der leverer podcasts til vores lyttere husker på hvad podcasting oprindeligt var tænkt som.

Podcasting bygger på en åben standard som alle har adgang til. Det er en af de bedste egenskaber ved teknologien.
Det betyder at man med podcasting kan få en stemme som alle kan høre. Det eneste de skal have er en podcast afspiller.
Dit podcast feed er dit eget. Du kan sige lige hvad du vil på det feed. Det gælder også alle andre. Alle skal have en stemme også dem du er uenig med. Vi må ikke kunne censurere i podcasting. Men det er heller ikke nødvendigt da man jo bare kan lade være med at abonnere på et feed man ikke vil høre på.

Over de senere år er der kommet flere store spillere på podcastmarkedet. De forsøger hver især at overtage det med deres eget eksklusive indhold og lukkede siloer. Man skal have en konto hos dem for at lytte til deres indhold. Det skal foregå i deres applikation.

De kalder det podcast. Men det er det jo ikke. Det er bare en lukket radio.

Men det betyder også at de kontrollerer hvem der må lyttes til og hvem der ikke må lyttes til.
Det gør de helt konkret ved, at de kan afvise at have din podcast på deres tjeneste. Men de gør det også ved at styre søgeresultaterne med algoritmer.

Apples podcast bibliotek er åbent for alle. Det eneste det gør er at formidle podcast feeds. Der er ingen magi i det. Andre podcastafspillere kan sågar bruge det (og de fleste gør) til at gøre podcasts tilgængelige for alle. Det er åbent og det er fedt.

Spotify, Podimo og de andre store gratis tjenester er ikke en positiv udvikling for podcasting. Selvom det godt kan virke som at de gør det mere tilgængeligt så sker det lige modsatte. På den korte bane er det ganske vist nemmere at få sin podcast ud og måske endda tjene en lille sjat penge. Men på den lange bane mister du som podcaster dit ejerskab over dit indhold. Du mister din evne til at lave dit eget brand. Du bliver bare en af de andre på tjenesterne.

Vi har tidligere skrevet et blog indlæg hvad du som podcaster skal være opmærksom på ved de gratis tjenester (Gratis podcast-hosting eller ej?). Hvis du ikke allerede har læst det så vil jeg anbefale lige at bruge de fem minutter det tager på at kigge det igennem.

Om forfatteren

Et billede af Jakob.

Jakob er ejer af RataCast. Han er vild med at podcasting lader alle få en stemme.