Gratis podcast-hosting eller ej?

Der er ingen mangel på gratis services på nettet, som man kan bruge uden at betale en krone, og det er ingen undtagelse inden for podcasting.

På mange måder er det jo dejligt, at man ikke skal af med sine hårdt tjente penge for at få adgang til en nyttig tjeneste. (Yay, flere penge til mikrofoner og kaffe!) Men ofte er der en slagside, som ikke er helt åbenlys.

I denne artikel kan du læse:

  • Hvilke fordele og ulemper der kan være for dig som podcaster ved at benytte en gratis podcast-host, med Anchor.fm som eksempel.
  • Hvad det kan betyde for dine lyttere.
  • Hvorfor vi synes du er bedre tjent med at betale direkte for at have din podcast et sted.

Lad os dykke ned i det. 🤓

Fordele og ulemper for dig

Okay, lad os få den største fordel af banen med det samme: gratis er fedt. 🤑

…og det er nok også den eneste fordel.

Især når man lige er kommet i gang og måske skal prøve en podcast-idé af, så kan der være penge at spare ved ikke at skulle lange kontanter over disken før man overhovedet har udgivet noget.

For den garvede podcaster begynder udgifterne til hosting at være en mindre og mindre del af det samlede budget, sammenlignet med udstyrsopgraderinger, redigeringsarbejde, musik, marketing, transport og alle de andre udgifter der kan være forbundet med en professionel produktion.

Men hvad så med ulemper?

En virksomhed skal som udgangspunkt tjene penge for at overleve.

Hvis du ikke betaler for et produkt, så skal virksomheden finde på andre måder at tjene penge på. Med et positivt ord kan det kaldes finansiel innovation.

Men ofte er det dig og din podcast, der bliver virksomhedens produkt. Om du synes det er okay eller ikke er en smagssag, men vi synes man som minimum bør gøre sig bekendt med, hvordan virksomheden så tjener sine penge.

Lad os tage Anchor.fm som eksempel, fordi de er én af de største spillere inden for umiddelbart-gratis podcast-hosting:

  • De sætter som standard en reklame for Anchor ind efter hver af dine episoder. Det kan dog slås fra.
  • De sætter også som standard en reklame ind på dit podcast cover art. Det kan også slås fra.
  • Hvis du bruger Anchors indbyggede distribution til Apple, Spotify osv., så kommer din podcast ind under Anchors konto, så de står som producent af podcasten (se billedet). Du kan dog vælge at distribuere den manuelt. Et billede af to podcasts der bliver vist på mobilen i Apple Podcasts, den ene under Anchor, den anden under Ratiotopia.

Så man kan altså slå reklamerne fra, hvis man er opmærksom på muligheden for det, og man ikke har fået trykket på distributions-knappen. For ellers skal man til at flytte sin podcast til egen konto, og det er straks mere besværligt.

Bemærk, at den nemmeste vej og standardindstillingerne er kontrol over din podcast og reklamer for deres brand.

Ligegyldigt om man slår reklamerne til eller fra, så står der i deres betingelser fra 20. december 2019, i §5 (vores fremhævning):

By submitting User Content, including any Provided Content (defined below), through the Services, you hereby grant to us a non-exclusive license to use, edit, modify, create derivative works from (such as transcriptions of User Content), aggregate, reproduce, distribute, make available, transmit, display, and perform, the User Content in connection with the operation of the Services, the promotion, advertising or marketing of the Services, and the operation of Spotify’s (and its successors’ and affiliates’) business. This license is worldwide, royalty-free, sublicensable (through multiple tiers) and transferable.

De forbeholder sig altså bl.a. retten til at ændre, skabe afledte værker af og på andre måder bruge din podcast i forbindelse med fx markedsføringen af Anchor, ejeren Spotify eller hvilke som helst andre samarbejdspartnere i hele verden.

Med andre ord: du siger ja til, at de må bruge det, du skaber, lige som de har lyst til.

Betydning for dine lyttere

De mennesker, der har mest at gøre med din podcast-host, er dine lyttere. Hver gang de skal hente et nyt afsnit af din podcast, så går det via den tjeneste du har valgt.

Som du måske har hørt, så bliver information, data, omtalt som den nye olie. Information om lyttevaner er simpelthen bare mange penge værd, især fordi det sammen med information om lytternes andre online-vaner er en guldgrube for reklameindustrien.

Vi har ikke kunnet finde betingelser for lyttere på Anchors platform (hvis du kan, send os en mail). Men da de er ejet af Spotify, og en stor del af Spotifys indtjening kommer fra reklamer, kan vi vist roligt antage at der bliver samlet så meget lyttedata ind som muligt.

Lige meget om du synes det er fint eller ej, så træffer du altså et valg på vegne af dine lyttere, og det er et valg man i hvert fald skal gøre sig bevidst.

Anchor og andre podcast-hosts er desuden begyndt at tilbyde en markedsplads for reklamer, hvor du kan indarbejde en reklame eller tre i din podcast, mod betaling.

Det kan være fint for nogle podcasts og mindre godt for andre. Du skal i hvert fald tænke over hvad det gør ved opfattelsen af dig og din podcast, for ikke alle dine lyttere vil være glade for det.

Her er også det eneste sted vi har kunnet finde tal på, hvordan Anchor tjener penge: de tager 30% (!) kommission på salget. Men det kører indtil videre kun i USA. Om det er nok til at opretholde en sund forretning, det vil tiden vise.

Hvad synes vi?

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi synes der er noget meget ærligt over gennemsigtige priser: du betaler for et produkt (podcast-hosting), vi bruger pengene på at videreudvikle produktet og betale os selv løn, og begge parter er glade.

Vi er ikke interesserede i at sætte vores branding alle vegne på din podcast. Vi vil hellere hjælpe dig med at levere noget fedt indhold til dine lyttere under eget navn.

Vi forbeholder os ikke retten til at bruge dit blod-sved-tårer-producerede indhold til at sælge noget som helst. Det kan være virkelig fedt at sætte spotlight på en fed podcast vi har på platformen, men så spørger vi da om lov!

Vi laver ikke en reklame-markedsplads. Vi synes reklamer gennemsyrer vores kultur i alt for høj grad, og vil hellere arbejde hen imod at lyttere kan betale for indhold de synes om.

Vi bryder os ikke om den enorme mængde information, der bliver forsøgt indsamlet om os alle hver eneste dag vi er online. Hvis nogen vil lytte til en queer-podcast, en podcast om at polere sit CV, om hudsygdomme eller om glæden ved dåsetun, så skal man have lov til at gøre dét i fred.

Vi vil i det hele taget bare gerne drive en ærlig forretning med begge ben plantet i jorden, både fordi vi er idealister og fordi vi synes det giver bedst økonomisk mening for os.

Læs mere

Et par links til flere holdninger om emnet:

Om forfatteren

Et billede af Jakob.

Jakob er ejer af RataCast. Han er vild med at podcasting lader alle få en stemme.