Gør det nemt at finde din podcast

Én af de største udfordringer ved at have en podcast er at nå ud til de lyttere, som du gerne vil nå, og som ville finde din podcast interessant.

Der er så meget godt indhold af alle arter derude, at næsten lige meget hvor godt din podcast er skrevet og produceret, så er det ikke nok bare at lægge den ud og så vente på at lytterne kommer.

Du skal som podcaster arbejde aktivt med at nå ud til lytterne, og gøre det nemt for dem at finde dig.

I denne artikel kan du lære om sidstnævnte: hvordan du gør det nemt at finde din podcast.

Screenshot af søgning på Google på ordene podcast om, med forslag til flere søgninger.

Har du spørgsmål eller kommentarer mens du læser artiklen? Skriv en kommentar under artiklen, vi læser dem alle.

Hvorfor skal jeg bruge min tid på det?

Det kan være rigtig nemt at falde i fælden med, at hvis bare min podcast er god nok, så skal der nok komme lyttere.

Det var måske sandt engang, hvor der var længere mellem gode podcasts og andet godt indhold, men nu, hvor vi skriver 2020, er der en sand buffet af god underholdning jeg kan hælde på mig som lytter og medie-forbruger.

Det er ikke kun andre podcasts, du konkurrerer om lytternes opmærksomhed med, men også alle de andre ting, de kunne bruge deres tid på: film, musik, lydbøger osv.

Derudover nærmer vi os 1 million podcasts i Apples bibliotek, og det runde tal gætter jeg på bliver nået i år.

Så der er al mulig god grund til at tænke og agere på, hvordan man som podcaster kan blive set og hørt og altså også fundet på det store internet.

Hvordan gør jeg så?

Dét med, at du skal gøre opmærksom på dig og din podcast, kan man med et bredt begreb kalde marketing.

Før du begynder at tænke "det er nok noget med reklamer", så vil jeg skynde mig at sige, at marketing kan være rigtig mange ting. Det er et helt kreativt felt i sig selv.

Der er meget du kan gøre for at gøre det nemmere for lyttere at finde dig, hvis det er dit indhold de søger efter. De kender måske ikke dig og din podcast endnu, men hvis du producerer noget inden for et emne, som de interesserer sig for, så vil du gerne gøre det så nemt som muligt for dem at opdage det.

Det kalder man også inbound marketing, altså noget du kan gøre, så lytterne kommer til dig.

Så lad os dykke ned i nogle helt konkrete ting du kan gøre, så det er nemmere at finde dig.

Dit podcast-website

Hvis ikke du har et website til din podcast, så bør du stærkt overveje at lave et. Det kan være du tænker, at det er fint nok bare at have en Facebook-side eller -gruppe, men:

 • Facebook-grupper er meget lukkede over for søgemaskiner som Google, fordi virksomhederne bag i høj grad er konkurrenter. Det gør det sværere for folk at søge på dit indhold uden for Facebook, og det er nu engang Google, de fleste søger på.
 • Hvis Facebook en dag beslutter sig for at ændre deres produkt på en måde, som du ikke bryder dig om, så er du tvunget til at følge med. Grupperne og siderne fungerer, som Facebook bestemmer, og der har du ikke noget at skulle have sagt.
 • Facebook kan blokere eller slette dine sider efter forgodtbefindende, uden at du kan klage eller på anden måde sige imod. Det kan være du en dag producerer noget, som der er nogen der ikke bryder sig om, som anmelder det til Facebook, og pludselig er din side og alle dine fans forsvundet. Berettiget eller ej, du kan intet stille op.

Det betyder selvfølgelig ikke, at Facebook ikke bør være en del af at nå ud til dine lyttere, men du bør overveje om det i hvert fald ikke skal være den centrale del.

På et website, som du helt selv styrer, kan du gøre mere eller mindre som du vil. Du kan lægge det indhold ud som du vil, du kan få det til at se ud som du vil, og du er meget mere fleksibel i forhold til at præsentere din podcast, så det er så nemt som muligt at komme til at høre den.

Overbevist?

Der findes tusinder af guides til, hvordan du kan starte et website, så det vil vi ikke dykke ned i her. Her er dog nogle ting, du kan være ekstra opmærksom på som podcaster:

 • Køb dit eget domæne.

  Et domæne er et teknisk udtryk for den adresse, din side kan findes på på nettet. Vores domæne er for eksempel ratacast.com. Dem der ender på .dk kan registreres for 50 kr. om året, og de penge er godt givet ud. Først og fremmest fordi det gør dig uafhængig af et bestemt firma, så du nemt kan rykke dit website over til en anden udbyder, hvis du en dag skulle få brug for det. Men også fordi det gør det nemmere at henvise til din podcast alle andre steder (også mundtligt), og fordi det ser fedt ud. (Som en ekstra bonus kan du så også køre email via domænet.)

 • Sørg for, at det er nemt at høre såvel som abonnere på din podcast på siden.

  De færreste hører podcasts fast via websites, men hvis man aldrig har stødt på konceptet podcasts før (og det er der mange der ikke har!), så er det dejligt at kunne høre den direkte på din side for første gang.

  Derudover skal det selvfølgelig være nemt for andre at få din podcast ind i deres vanlige afspiller.

 • Sørg for at lave en side per afsnit i din podcast. (Altså ikke et website, men en side på dit website.)

  Det er på den side du kan lægge transskriptioner, baggrundsinfo, links til ting du har nævnt i afsnittet, kontaktinformation til personer du havde med i afsnittet m.m. Alt sammen super nyttigt for dine lyttere, hvis de vil dykke ned i dit indhold.

  Specielt gør det også arbejdet meget nemmere for søgemaskiner, hvis du har transskriptioner eller i hvert fald opsummeringer af dine afsnit. Jo nemmere du gør det for søgemaskiner, jo bedre er det for dig.

  Selvom Google er begyndt at lade brugere søge direkte i lyd også, så kommer det nok til at tage nogle år, inden det for alvor bliver godt, og et lille sprog som dansk vil nok aldrig blive prioriteret lige så højt som nogle af de større sprog på den front. Dansk tekst derimod har de været gode til at søge i i lang tid allerede.

Din podcast

Der er også ting du kan gøre direkte i din podcast, der gør den nemmere at finde både for mennesker og søgemaskiner.

Som hovedregel hjælper det bare at tænke over, hvad du selv ville søge efter hvis du skulle lede efter det indhold du laver, og så bruge det sprog i dine titler og beskrivelser. Mere konkret kan du gøre følgende:

 • Tænk over titlen på din podcast og på dine afsnit. Det er noget af det første, der bliver set af lytterne, og søgemaskiner lægger stor vægt på overskrifterne. Er der et ord eller to, der indfanger essensen af det, dit afsnit handler om? Overvej om det passer ind i din overskrift.

 • Tænk over, hvordan du kan gøre dine show notes interessante og nyttige.

  Har du nævnt noget i afsnittet, som kunne være interessant for dine lyttere at følge op på? Link til det i dine show notes.

  Snakkede du med spændende gæster? Indsæt et link til deres website eller andet kontaktinformation.

  Har du noget baggrundsinfo, som ikke kom med i afsnittet, men som alligevel kunne være spændende for den dybdegående lytter? Tag det med her.

  Det gør det ikke alene mere interessant for dine lyttere at gøre lidt ud af denne del, men det gør det (igen) også nemmere for søgemaskiner at forstå, hvad dit afsnit handler om, og hvordan det er forbundet til resten af verden.

 • Overvej at sætte transskriptioner eller opsummeringer af dine afsnit også direkte i dine show notes. Det kan være meget arbejde, men ligesom på dit website gør det arbejdet nemmere for især søgemaskiner. Når du har så godt indhold, så gælder det om at få mest mulig værdi ud af det.

Spændende! Er der mere?

Alt det her med at gøre det nemt at blive fundet på nettet er der mange, der går vældig meget op i, fordi det ofte kan oversættes direkte til flere kunder i biksen, hvis man f.eks. har en online-shop.

Der er derfor vokset en hel industri op omkring det der kaldes SEO-industrien. SEO står for Search Engine Optimization, altså søgemaskineoptimering, og det er kort fortalt nogle teknikker man bruger for at forsøge at få Google (og de andre søgemaskiner, men mest Google) til at prioritere éns website højere end andres.

Det ligger nærmest i definitionen, at der er benhård konkurrence om pladserne på søgesiden, så det kræver rigtig meget arbejde at kæmpe sig til tops i dem.

Heldigvis er der også meget at hente, hvis man bare gør en lille smule for at gøre det nemmere at blive fundet, især hvis man arbejder i et niche-område med sin podcast.

Så hvis du har en dansk podcast om at strikke sokker til stole (det er en ting!), så burde der være top-pladseringer at hente. 😉

Hvis du er interesseret i at læse mere om SEO, så er Backlinko et rigtig godt website om den slags. Ahrefs blog er også en god introduktion. Jeg har smidt et par flere links specifikt til podcastere i bunden af denne artikel.

Hvad du skal tage med herfra

Der er altså en masse du kan gøre, for at gøre det nemmere for både mennesker og søgemaskiner at finde dit indhold.

Vi har kun kradset i overfladen af de forskellige teknikker, men hvis du starter her og så gør det til en vane at tænke over, hvordan du strukturerer indholdet omkring din podcast, så er du allerede godt i gang.

Har du spørgsmål eller kommentarer til indholdet, så smid en kommentar nederst på siden her, eller send os en email direkte på support@ratacast.com, og vi vender tilbage til dig inden du kan nå at sige Search Engine Optimization!

Læs mere

Om forfatteren

Et billede af Markus.

Markus var den ene del af makkerparret, der står bag RataCast. Han har tidligere arbejdet med SEO for en webshop. Læs mere om os.